Efektívny spôsob redukcie hmotnosti cyklovaním príjmu sacharidov.


Čo sú sacharidové vlny?

Sacharidové vlny sú stravovací plán, ktorý spočíva v striedaní dní s rôznym množstvom prijatých sacharidov. Plán je relatívne jednoduchý na pravidlá, pokiaľ sa oboznámite s jeho základnými princípmi. Aké to sú?

Cyklus: vysokosacharidový deň / nízkosacharidový deň / bezsacharidový deň
Frekvencia jedál: 5-7 krát denne
Príjem bielkovín: minimum je 2 g bielkovín na kg telesnej hmotnosti. Ideálne 2,5 až 3 g / kg
Príjem tukov: ani nízky, ani vysoký
Príjem sacharidov: deň s najvyšším príjmom by sa mal pohybovať v hodnotách 2-3 g / kg

Nezaobídete sa bez dôkladného váženia potravín a zaznamenávania prijatej stravy. V dnešnej dobe vám to uľahčia moderné fitness aplikácie.


Ako cyklovať?

Týždeň si môžete rozdeliť podľa niekoľkých schém. V tabuľke uvádzame niekoľko príkladov (uvádzame gramy sacharidov na deň, hodnoty sú ilustračné). Môžete si vytvoriť aj vlastnú schému, ktorá bude najviac vyhovovať vášmu životnému štýlu.

PondelokUtorokStredaŠtvrtokPiatokSobotaNedeľa
0 30001500300150
PondelokUtorokStredaŠtvrtokPiatokSobotaNedeľa
5015025050150250250
PondelokUtorokStredaŠtvrtokPiatokSobotaNedeľa
050100150200250300


Čo jesť?

Aby ste doplnili potrebné množstvo makronutrientov, môžete čerpať z nasledujúcich zdrojov:

Bielkoviny – kuracie mäso, morčacie mäso, tuniak, losos, tvaroh, vajcia (bielka), syry, jogurty
Tuky – arašidové maslo, majonéza, olivový olej, vajcia (žĺtky), orechy
Sacharidy – ryža, zemiaky, ovsené vločky, celozrnné cestoviny
Zelenina a strukoviny


Ako trénovať počas vĺn?

Ak ste popri diéte rozhodnutí silovo trénovať, tak vaše výsledky budú ešte lepšie. Je však dobré zohľadniť niekoľko vecí:
• najťažšie tréningové dni majte v dňoch s vysokým príjmom sacharidov
• oddychové dni si plánujte na „nuly“ resp. dni s minimom sacharidov
• znížte celkový objem tréningu


Výhody sacharidových vĺn

Sacharidové vlny sú výborným spôsobom, ako sa zbaviť prebytočného tuku. Cyklovanie sacharidov prispieva k zlepšeniu a stabilizovaniu hodnôt krvnej glukózy. Znižuje sa riziko vzniku diabetu – aj vďaka zvýšeniu citlivosti na inzulín. V neposlednom rade tento stravovací spôsob môže zvýšiť váš športový výkon, vďaka lepšej energetickej distribúcii.