Tomuto antioxidantu sa pripisujú mnohé zdravotné benefity. Aké sú jeho skutočné účinky?

O resveratrole sa hovorí pomerne dlho. Zvlášť v spojitosti s jeho obsahom v červenom víne sa o tomto nápoji zvykne hovoriť, že prispieva k dlhovekosti a pevnému zdraviu.

Túto látku obsahujú okrem hrozna aj ďalšie bobuľové plody či arašidy. V ostatných rokoch sa resveratrol úspešne predáva aj ako doplnok stravy. O jeho účinkoch sa vedú polemiky. Poďme sa na ne preto pozrieť podrobne.


Čo je resveratrol?

Resveratrol je prírodný polyfenol (skupina chemických zlúčenín nachádzajúcich sa v rastlinách). Nachádza sa predovšetkým v šupkách hrozna (vinič hroznorodý – Vitis vinifera), ale aj v čiernych ríbezliach, morušiach, v kakau a arašidoch a pistáciách. Jeho najvyšší podiel spolu s viničom hroznorodým obsahuje ešte pohánkovec japonský (Polygonum cuspidatum)

Tmavé plody obsahujú viac resveratrolu. Potvrdilo sa, že rôzne odrody viniča majú rôzny obsah resveratrolu.(1) Najvyšší obsah dosahujú odrody s hrubšími šupkami, ako Malbec, Petit Sirah, St. Laurent a Pinot Noir.

Resveratrol sa v rastlinách tvorí pri ich vystavení stresovým situáciám, preto sa ho najviac nachádza v odrodách pestovaných v drsných podmienkach, kde sú plody ponechané napospas suchu, UV-žiareniu či molekulám plesní. Resveratrol sa vytvára, ako prirodzený bojovník voči týmto vplyvom a pomáha rastline úspešne im odolať.


Účinky resveratrolu

Hlavné účinky resveratrolu sú nasledovné:

Antioxidačný – resveratrol zvyšuje účinok iných antioxidačných enzýmov a sám pôsobí antioxidačne a zachytáva voľné kyslíkové radikály.(2)

Antikarcinogénny – anti-iniciačný účinok resveratrolu zabraňuje metabolickej aktivácii niektorých karcinogénov. Niekoľko výskumov odhalilo, že resveratrol potláča aktivitu enzýmov CYP1A1 a CYP1A2 a tým bráni dozrievaniu rakovinových buniek.(3)

Protizápalový – resveratrol potláča zápalové procesy a je využívaný, ako podporná liečba pri odstraňovaní zápalov.(4)

Okrem toho resveratrol pôsobí proti vzniku a progresii arterosklerózy(5). U myší sa potvrdil jeho účinok proti diabetu, keď dokázal znížiť hladinu krvnej glukózy(6), ako aj oxidačný stres zapríčinený diabetom.

Niektoré výskumy naznačujú, že resveratrol možno budeme používať v krémoch na kožu s obnovujúcim resp. antibakteriálnym účinkom. Vedci však v týchto oblastiach nemajú potvrdené závery.


Elixír života?

Najväčšiu polemiku prináša otázka, či resveratrol dokáže pozitívne ovplyvniť dĺžku života. Prečo je tomu tak?

Po prvé kvôli veľkému škandálu, keď sa zistilo, že profesor Dipak K. Das sfalšoval vyše 140 vedeckých prác o resveratrole. A po druhé pretože existuje množstvo vedeckých štúdií, ktoré tento účinok potvrdzujú alebo vyvracajú.

Vedcom sa skutočne podarilo v laboratórnych podmienkach výrazne predĺžiť dobu života u niektorých živočíchov (napr. myši, halančíkovce, drozofily, včely) no iné štúdie aj v rovnakých vedeckých tímoch nedokazáli výsledok zopakovať, alebo potvrdiť.

Niektoré štúdie na myšiach dokonca prišli k záverom, že resveratrol sa správa buď ako antioxidant alebo prooxidant v závislosti od dennej doby či príjmu jedla.(7) Iné štúdie skúmali, či práve prooxidačný efekt „nezabíja“ rakovinové bunky. Závery sú však opäť nejasné.


Využiteľnosť v suplementoch

Potvrdilo sa, že resveratrol je bezpečná látka. Extrémne vysoké dávky (nad 2.5 g denne) spôsobili u niektorých testerov vedľajšie účinky, ako nevoľnosť, vracanie či hnačku. Z dlhodobého hľadiska neprišlo k žiadnemu poškodeniu organizmu ani pri dávkach 5 g denne.(8)

Štúdie však potvrdili, že biologická využiteľnosť resveratrolu v doplnkoch výživy je veľmi nízka. To majú zmeniť špeciálne nano-nosiče, do ktorých vedci plánujú umiestniť túto látku.

Nano-nosiče boli pôvode vyvinuté pre potreby liečby chemoterapiou, keď klasické podanie lieku nebolo účinné. Kým sa však tento vysoko sofistikovaný spôsob aplikácie látok dostane aj k doplnkom výžive, pravdepodobne ubehne mnoho času.

Použitá literatúra:

1) Gu X, Creasy L, Kester A, Zeece M. Capillary electrophoretic determination of resveratrol in wines. J Agric Food Chem. 1999 Aug;47(8):3223-7. doi: 10.1021/jf981211e. PMID: 10552635.

2) Shehzad Q., Rehman A., Jafari S.M., Zuo M., Khan M.A., Ali A., Khan S., Karim A., Usman M., Hussain A., et al. Improving the oxidative stability of fish oil nanoemulsions by co-encapsulation with curcumin and resveratrol. Colloids Surf. B Biointerfaces. 2021;199:111481. doi: 10.1016/j.colsurfb.2020.111481.

3) Guthrie A.R., Chow H.H.S., Martinez J.A. Effects of resveratrol on drug- and carcinogen-metabolizing enzymes, implications for cancer prevention. Pharmacol. Res. Perspect. 2017;5:294. doi: 10.1002/prp2.294.

4) Amiri A., Mahjoubin-Tehran M., Asemi Z., Shafiee A., Hajighadimi S., Moradizarmehri S., Mirzaei H.R., Mirzaei H. Role of Resveratrol in Modulating microRNAs in Human Diseases: From Cancer to Inflammatory Disorder. Curr. Med. Chem. 2019;28:360–376. doi: 10.2174/0929867326666191212102407.

5) Liu Y., Yang H.N., Jia G.Y., Li L., Chen H., Bi J.Z., Wang C.L. The Synergistic Neuroprotective Effects of Combined Rosuvastatin and Resveratrol Pretreatment against Cerebral Ischemia/Reperfusion Injury. J. Stroke Cerebrovasc. Dis. 2018;27:1697–1704. doi: 10.1016/j.jstrokecerebrovasdis.2018.01.033.

6) Su H.C., Hung L.M., Chen J.K. Resveratrol, a red wine antioxidant, possesses an insulin-like effect in streptozotocin-induced diabetic rats. Am. J. Physiol.-Endocrinol. Metab. 2006;290:E1339–E1346. doi: 10.1152/ajpendo.00487.2005.

(7) Gadacha W., Ben-Attia M., Bonnefont-Rousselot D., Aouani E., Ghanem-Boughanmi N., Touitou Y. Resveratrol opposite effects on rat tissue lipoperoxidation: Pro-oxidant during day-time and antioxidant at night. Redox Rep. 2009;14:154–158. doi: 10.1179/135100009X466131.

(8) Patel K.R., Scott E., Brown V.A., Gescher A.J., Steward W.P., Brown K. Clinical trials of resveratrol. Ann. N. Y. Acad. Sci. 2011;1215:161–169. doi: 10.1111/j.1749-6632.2010.05853.x.