Čo sa dozviete v 552-stranovej publikácií, určenej tak pre laickú, ako aj pre odbornú verejnosť?

Hoci sa nejedná o „novú“ publikáciu (vydaná v r. 2018), nám sa podarilo prečítať ju až nedávno. Rozhodli sme sa s vami podeliť o naše dojmy.

Autorom je Lukáš Roubík (+ kolektív), bývalý český pretekár v kulturistike, neskorší funkcionár českého zväzu kulturistiky a absolvent Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity. Dlhodobo sa venuje cvičiacej mládeži a v posledných rokoch sa zameriava predovšetkým na publikačnú činnosť.

V roku 2017 založil Institut Moderní Výživy (IMV) a snaží sa šíriť osvetu vo výživovej oblasti. Hoci niektoré jeho kroky možno vnímať kontroverzne (verejná konfrontácia s fitness „infuencermi“ a následné súdne spory), nemožno mu uprieť snahu o poskytovanie, čo možno najobjektívnejších informácií.

Knižka sa delí na 2 hlavné časti – praktickú a teoretickú časť. V praktickej časti sa čitateľ zoznámi so základmi biochémie a fyziológie športovej výživy. Ďalej sa dozvie informácie o energetickom metabolizme – najväčšom tajomstve všetkých diét :-).

Po všeobecnejších, ale stále komplexných úvodných častiach, sa autor viac sústredí na makroživiny, ktoré rozoberá vo veľmi detailných kapitolách. Plynule pokračuje informáciami o vitamínoch, mineráloch a suplementoch, ktorými uzatvára túto časť.

V praktickej časti poskytuje základne body, ako zostaviť jedálniček, pre tú-ktorú situáciu vo fitness. Cennou časťou sú aj konkrétne ukážky stravovacích plánov vrcholových športovcov, ktorí poodhalili niečo zo svojej kuchyne:

Športová kulturistika – Milan Šádek
Bikiny fitness – Sabina Pleváková
Classic Physique – Aleš Lamka
Silový trojboj – Milan Špingl
Vzpieranie – Jiří Orság
Strongman – Jiři Tkadlčík
CrossFit – Filip Trojovský

Knižka je skutočne obsiahla a aby ste sa v nej nestratili, pomôže vám praktická lacetka (záložka), ktorá je všitá do viazania.


Naše hodnotenie

V poslednej dobe sa stretávame s rôznymi bestsellermi, predovšetkým od lekárov, ktoré prinášajú „prevratné“ rady o stravovaní, démonizujú cukor a niektoré potraviny a predháňajú sa v čo najexotickejších jedálničkoch…

Kniha Moderní výživa ve fitness a silových sportech je veľmi príjemnou zmenou voči tomuto trendu. Poskytuje informácie pre nás, silových športovcov, ktorých stravovacie nároky sa od bežnej populácie líšia. Myšlienka individualizácie výživy sa nesie celou knihou a mala by sa ako otčenáš vtĺkať do hláv výživových poradcov.

Dlho sme premýšľali, a knihe nemáme čo zásadného vytknúť. Autori sa snažili zosumarizovať najnovšie informácie a vhodne ich spojili so svojou dlhoročnou praxou. Toto vnímame, ako asi najzásadnejšiu informáciu celej publikácie – to čo hovorí nejaká štúdia, môže byť na míle vzdialené realite.

Účastníci štúdie absolvujú previerky často v laboratórnych podmienkach – vzdialených realite a samotná vzorka účastníkov je tak nešpecifická, že k výsledkom štúdie treba stále pristupovať s kritickým myslením. Autor skromne priznáva, že hoci aktuálne vedecké poznatky sú také, ako predkladá, vývoj stále prebieha a nemožno byť dogmatický v ich aplikovaní a treba určitú mieru obozretnosti (pozdravujeme absolventov FTVŠ :-)).

Niektorí úspešní fitness športovci prikladajú výžive až 70% úspechu. Ak chcete aj vaše stravovanie posunúť na vyšší level, neváhajte a knihu si zaobstarajte.